Luka Dončič, 22- letni profesionalni košarkaš, rojen v Ljubljani. Igra za Dallas Mavericks v ligi NBA. Bil je tretji skupni izbor na draftu NBA 2018, ki ga je izbral Atlanta Hawks. Slovenijo in Svet osvojil s svoji simpatičnostjo in profesionalnostjo hkrati. Luka je v osnovi je organizator ali branilec, a njegova prednost je ta, da se dobro znajde na vseh položajih. V višino meri preko dva metra, kar mu omogoča, da igra na položaju krila, pa tudi na položaju krilnega centra, saj je dovolj velik, hkrati pa ima močan in hiter odriv. Njegova edinstvena tehnika in znanje igranja mu omogočata, da blesti tako pod košem, kot tudi na sredini igrišča. Luka na dresu nosi številko 77.

Že kot najstnika so ga strokovnjaki zelo cenili in zagotavljali, da je eden večjih talentov v svetovnem merilu. Že zelo mlad je štiri leta (2014 – 2018) igral za Real Madrid, ki ima izredno močno špansko ligo, od leta 2018 pa vse do sedaj pa igra za elitni klub Dallas Maverick – pogosto imenovani Mavs. So ameriška profesionalna košarkarska ekipa s sedežem v Dallasu. Mavericks tekmujejo v Nacionalni košarkarski zvezi (NBA) kot član divizije Zahodne konference Southwest. Ekipa igra domače tekme v American Airlines Center, ki si ga deli z Dallas Stars iz Nacionalne hokejske lige.

Na naboru lige NBA za leto 2018 je Dallas zamenjal Luko Dončića, ki ga je Atlanta Hawks razglasil za tretjega. Glavni trener Dallas Mavericks Rick Carlisle je Dončića opisal kot »tipa, za katerega mislimo, da je temelj franšize.« Mavericks so sezono končali z rekordom 33- 49 in izpustili končnico kljub Dončićevemu zmagovalcu leta. »Razumem, da je Luka performer in umetnik«, je dejal Carlisle. »Zanj je pomembno, da čuti, da tam zunaj opravlja nalogo, da zmaga v igri, hkrati pa je zabavljač. To razumem. Skupno je velikim igralcem v zgodovini športa, da lahko razumejo zabavo strani in jo prilegajo konceptu ekipe, kljub temu pa je zmaga prednost.« je še dodal Carlisle.

Trenutno so Dallas Maverick’s v lasti slavnega investitorja – ikone, Marka Cubana. Znan je po lastništvu podjetij, kot so The Mavericks Foundation, Magnolia Pictures, Alyssa’s Bakery in AXS TV. Znan je tudi po igranju v priljubljeni televizijski oddaji Shark Tank. Od uvodne sezone Mavericksov 1980 – 81 so Mavericks osvojili tri naslove divizije (1987, 2007, 2010), dve konferenčni prvenstvi (2006, 2011) in eno prvenstvo NBA (2011).

Dosežki, s katerimi se lahko Luka Dončič pohvali so:

  • Izbran je bil na Tekmo vseh zvezd lige NBA (2020, 2021)
  • Pridobil si je naziv novinec leta NBA (2019)
  • Postal je prvak Evrolige (2018)
  • Prišel je v izbor v prvo peterko Evrolige (2018)
  • Pridobil je laskavi naziv vzhajajoča zvezda Evrolige (2018)
  • Drugi najboljši evropski košarkar leta 2017 po izboru italijanske La Gazzetta dello Sport (2017)
  • Izbrali so ga v prvo peterko na evropskem prvenstvu (2017)
  • Postal je najboljši igralec v Evroligi (2017)
  • Osvojil je nagrado Euroscar za najboljšega evropskega košarkarja (2019)
  • Pridobil je naziv Slovenski športnik leta (2018)

Luka je zelo znan tudi po svojih trojnih dvojčkih. Trojni dvojček je v košarki prav poseben dosežek, kjer košarkaš na eni sami tekmi doseže dvomestno število v vsaj treh prvinah (izmed petih) – skoki, asistence, točke, blokade ali pa ukradene žoge. Največkrat se do tega dosežka pride s skoki, asistencami ali točkami. Luka Dončić se lahko pohvali s:

  • 33 trojnih dvojic redne sezone
  • 2 končnima dvojicama končnice
  • 35 trojnih dvojic v celotni karieri
  • 8 trojnih dvojic v tej sezoni
  • 22 dvojnih trojic doma
  • 13 trojnimi dvojicami na gostovanju

Leta 2018 je postal dvanajsti slovenski košarkarski igralec, ki je bil izbran v NBA ligo. Zaradi svoje taktike in iznajdljivosti na košarkarskem igrišču ga mediji opisujejo v samih superlativih.

Za Luko Dončićem sta že dve zelo uspešni sezoni.

Letos torej zanj poteka že tretja, zelo uspešna sezona, kjer nadaljuje z rekordi in odličnimi predstavami. Najboljše stavnice so na voljo na našem spletnem mestu, ki ponuja zelo dober način za zaslužek – rezultate tekem si lahko ogledate tukaj, najbolj pogumni pa lahko predvidevajo rezultat in so za pravilno ugotovitev seveda tudi dobro poplačani. Stran je enostavna za uporabo; po registraciji v sistem vnesete osebne podatke, sledi preverjanje identitete, nato pa že lahko stavite na najboljšega košarkarja ali napoveste izid in s tem tudi dobro zaslužite. Pogoj za člane je polnoletnost. 

Trener Dallas Mavericks Rick Carlisle ima do Luke Dončića prav poseben »love-hate« (sovražno-ljubeč) odnos. Vsaka odigrana igra lahko preizkusi potrpljenje trenerja. Tudi s slabo odigrano igro mora trener živeti, ko ima mlado zvezdo, ki si želi preseči meje svojega ustvarjalnega potenciala. Ko se slednje sekunde igre odvijajo pred njegovimi očmi , glavni trener Dallasa Rick Carlisle drži roke ob boku in z značilnim pogledom odšteva zadnje sekunde. Brez mrkosti, brez režanja, brez kričanja. “Posebnim igralcem, kot je ta, je treba zaupati,” pravi Carlisle.

Letos je bila tudi potrjena tekma v All-Star, kjer je bil Luka Dončić deležen izjemne pozornosti in časti. Vodstvo lige NBA je kljub nasprotovanju igralcev potrdilo, da se bo zvezdniško srečanje All-Star 2021 odigralo tudi letos- v letu 2021. Na sporedu je bilo, 7. marca, v dvorani State Farm Arena v Atlanti. Prvič v zgodovini lige se je vse dogajanje odvijalo v enem dnevu. Eden izmed osrednjih košarkašev pa je bil seveda kdo drug, kot slovenski košarkarski šampijon Luka Dončić, ki je bil že drugič zapored uvrščen v začetno peterko. Kapetana ekip sta bila LeBron James in Kevin Durant.

Za Lukov uspeh je (poleg talenta in ogromno treningov) zaslužen tudi njegov oče Saša: ta je po narodnosti Srb, tudi uveljavljen košarkaš, kasneje delal kot trener v Sloveniji. Svojega sina Luko je že od malih nog vozil na košarkarske tekme in kmalu je bilo jasno, da je njegov sin odličen kandidat in perspektiva prav za ta šport. Njegova mama Mirjam, ta je Slovenka, pa je tako kot Luka obnorela cel svet. Prišlo je tako daleč, da je postala tudi ona zvezda ameriških časopisov. Nekdanja kandidatka za miss Slovenije spremlja svojega sina povsod. Trenutno oba živita v Ameriki.